Ingredienser, 40-50 kakor:
200 gram smör
2 tsk vaniljsocker
1 tsk hjortronsalt eller 2 tsk bakpulver
2 dl socker
5 dl vetemjöl (knappt)
Gör så här:
1. Värm smöret i en kastrull tills det har börjat skumma och blivit ljusbrunt i färgen. Rör om smöret hela tiden så att det inte bränns.
2. Häll upp smöret i en bunke och låt det svalna. Sätt in det i kylskåpet ett tag så att det blir kallt. De bruna små klumparna i smöret kommer då att sjunka till botten.
3. Blanda vaniljsocker, hjortronsalt (eller bakpulver) och socker i en skål.
4. Häll ner smöret i smeten, men låt inte det bruna smöret i botten av bunken hamna i smeten. Rör om noggrant.
5. Rör ner vetemjölet i degen, lite i taget. Knåda ihop till en fast deg.
6. Låt degen vila i minst en timme i kylskåpet.
7. Rulla degen till 40-50 bollar. Kakorna kan antingen vara runda till formen eller plattas till lite och t.ex. skåras med en gaffel. Grädda kakorna på en plåt med bakplåtspapper i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 min.
Tips:
Ett sätt att veta när smöret är klart är att värma det till ca 140 grader, med hjälp av en termometer. Smöret ska vara lite ljusbrunt i färgen och lukta lite nötigt, men det får absolut inte bli bränt. Smöret ger på så sätt lite extra smak till kakorna.
Skicka en kommentar