Belgiska våfflor kallas också för amerikanska våfflor och kännetecknas av att de är tjockare än "vanliga" våfflor. För att få riktigt tjocka våfflor behövs ett belgiskt våffeljärn, men det går även bra att använda ett vanligt järn (men då blir inte våfflorna lika tjocka).
125 gram smör
2 ½ dl mjölk
2 dl vatten
2 ägg
12,5 gram jäst (1/4 paket)
½ tsk salt
2 tsk vaniljsocker
0,75 dl socker
6,75 dl mjöl
Smör till gräddning
Gör så här:
Gör så här:
1. Smält smöret. Blanda ner mjölken och vattnet i smöret och låt svalna till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och häll över degvätskan. Rör tills all jäst har löst upp sig.
3. Separera äggulorna från äggvitorna och rör ner äggulorna i smeten.
4. Rör ner salt, vaniljsocker och socker i smeten.
5. Rör ner mjölet noggrant, så att det blir en jämn smet.
6. Vispa äggvitorna tills de är skummiga. Äggvitorna är färdigvispade när man kan vända bunken uppochner utan att skummet åker ut.
7. Vänd försiktigt ned äggvitorna i smeten.
8. Låt smeten vila under en bakduk i minst 20 min.
9. Grädda våfflorna - gärna i ett belgiskt våffeljärn. Gräddtiden varierar beroende på hur effektivt våffeljärnet är och beroende på hur välgräddade våfflor man vill ha, men ca 3-5 min brukar vara lagom.
10. Servera våfflorna med t.ex. sylt och grädde eller glass.
Variation:
- Hacka en halv liter jordgubbar och blanda ner i smeten för att få jordgubbsvåfflor.
- Blanda ner 100 gram smält choklad i smeten för att få chokladvåfflor.
Skicka en kommentar