Bakaochlaga
Ingredienser, ca 10 stora eller 15 små muffins:
150 gram smör
2 ägg
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl gräddfil
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 dl kakao
3 dl mjöl
Ev. 100-200 gram choklad

Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst.
3. Rör ner smöret och gräddfilen i smeten.
4. Blanda bakpulver, salt, socker och kakao i en annan skål. Rör sedan ner mjölet och blanda noggrant.
5. Rör ner mjölblandningen i smeten.
6. Hacka ev. choklad eller annan fyllning.
7. Placera muffinsformar på en plåt eller i en muffinsplåt. Lägg ev. fyllning i botten och fördela sedan smeten jämnt mellan formarna. Det brukar vara lagom att fylla formarna till 2/3.
8. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 15-20 min.

Variation:
Muffinsen går att fylla med mycket gott, som t.ex. bananskivor, jordgubbsbitar, hallon, blåbär och olika sorters choklad.
Bakaochlaga
Ökensand kallas också för sandkakor. Namnet har de fått av att de är lite grusiga i konsistensen och smälter i munnen. Jag tycker att de är ljuvligt goda kakor och perfekta till kaffestunden.

Ingredienser, 40-50 kakor:
200 gram smör
2 tsk vaniljsocker
1 tsk hjortronsalt eller 2 tsk bakpulver
2 dl socker
5 dl vetemjöl (knappt)

Gör så här:
1. Värm smöret i en kastrull tills det har börjat skumma och blivit ljusbrunt i färgen. Rör om smöret hela tiden så att det inte bränns.
2. Häll upp smöret i en bunke och låt det svalna. Sätt in det i kylskåpet ett tag så att det blir kallt. De bruna små klumparna i smöret kommer då att sjunka till botten.
3. Blanda vaniljsocker, hjortronsalt (eller bakpulver) och socker i en skål.
4. Häll ner smöret i smeten, men låt inte det bruna smöret i botten av bunken hamna i smeten. Rör om noggrant.
5. Rör ner vetemjölet i degen, lite i taget. Knåda ihop till en fast deg.
6. Låt degen vila i minst en timme i kylskåpet.
7. Rulla degen till 40-50 bollar. Kakorna kan antingen vara runda till formen eller plattas till lite och t.ex. skåras med en gaffel. Grädda kakorna på en plåt med bakplåtspapper i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 min.

Tips:
Ett sätt att veta när smöret är klart är att värma det till ca 140 grader, med hjälp av en termometer. Smöret ska vara lite ljusbrunt i färgen och lukta lite nötigt, men det får absolut inte bli bränt. Smöret ger på så sätt lite extra smak till kakorna.
Etiketter: 0 kommentarer | edit post
Bakaochlaga
Sedan jag publicerade receptet på belgiska våfflor har jag fått många frågor om vart jag hittade mitt belgiska våffeljärn. Jag köpte det på Lidl för ca 160 kr (på bilden till höger). För det priset förväntade jag mig inget storverk, men det visade sig faktiskt att våffeljärnet fungerade finfint och väl över förväntan. Våfflorna blev jämnt bakade och klara på ca 3 min. Mina tips till er som letar efter belgiska våffeljärn (alla priser är från 2012):

- Lidl brukar alltid sälja belgiska våffeljärn av märket Silvercrest kring våffeldagen och de brukar alltid ha strykande åtgång. Priset i år låg på ca 160 kr, och för det priset får man ett förvånansvärt bra järn, som enligt mig duger gott och väl för sporadiskt hemmabruk.

- Kjell & Company säljer ett belgiskt våffeljärn av märket Rubicson för 199 kr. Jag har inte testat det själv, men enligt de recensioner jag har läst ska våffeljärnet fungera bra.

- Wilfa säljer ett belgiskt våffeljärn på bl.a. tretti.se för ca 470 kr. Enligt recensioner ska järnet dock inte vara riktigt prisvärt, eftersom det lätt går sönder och bakar våfflorna lite ojämnt.

- OBH Nordica har ett belgiskt våffeljärn som säljs för ca 400-500 kr på bl.a. Mediamarkt, Siba och netonnet. Jag har hört lite olika åsikter om järnet - några tycker att det bakar våfflorna ojämnt, medan några tycker att det är ett bra järn.

- Kitchenstore.se har ett begliskt våffeljärn från NOVA till försäljning för 895 kr. Jag har hört från en användare att järnet fungerar väldigt bra.

- KitchenAid har ett riktigt värstingjärn, som bl.a. säljs på pixmania.com för ca 2400 kr och uppåt och på tretti.se för ca 3900 kr. Järnet kan grädda två stora belgiska våfflor på samma gång. Enligt både användare och recensioner ska våffeljärnet fungera alldeles utmärkt, precis som man förväntar sig av det höga priset. Våfflorna blir jämnt bakade, stora och frasiga. En nackdel är dock att våffeljärnet är väldigt stort och tar mycket plats i köket. Att köpa ett så dyrt belgiskt våffeljärn rekommenderas därför bara till de som bakar belgiska våfflor väldigt ofta och som har väldigt höga krav på sina våfflor.

Sammanfattningsvis tror jag att de billiga våffeljärnen från t.ex. Lidl duger gott till dem, som bara bakar belgiska våfflor någon gång ibland och som inte har högsta krav på kvalitet. Har man väldigt höga krav på våfflorna, gott om plats i köket och tillräckligt med pengar, ska man däremot satsa på järnet från KitchenAid.

Ni läsare får jättegärna dela med er av era erfarenheter, tips och råd kring belgiska våffeljärn!

Bakaochlaga
Belgiska våfflor kallas också för amerikanska våfflor och kännetecknas av att de är tjockare än "vanliga" våfflor. För att få riktigt tjocka våfflor behövs ett belgiskt våffeljärn, men det går även bra att använda ett vanligt järn (men då blir inte våfflorna lika tjocka).

Ingredienser, ca 12 fyrkantiga våfflor:
125 gram smör
2 ½ dl mjölk
2 dl vatten
2 ägg
12,5 gram jäst (1/4 paket)
½ tsk salt
2 tsk vaniljsocker
0,75 dl socker
6,75 dl mjöl
Smör till gräddning

Gör så här:
1. Smält smöret. Blanda ner mjölken och vattnet i smöret och låt svalna till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och häll över degvätskan. Rör tills all jäst har löst upp sig.
3. Separera äggulorna från äggvitorna och rör ner äggulorna i smeten.
4. Rör ner salt, vaniljsocker och socker i smeten.
5. Rör ner mjölet noggrant, så att det blir en jämn smet.
6. Vispa äggvitorna tills de är skummiga. Äggvitorna är färdigvispade när man kan vända bunken uppochner utan att skummet åker ut.
7. Vänd försiktigt ned äggvitorna i smeten.
8. Låt smeten vila under en bakduk i minst 20 min.
9. Grädda våfflorna - gärna i ett belgiskt våffeljärn. Gräddtiden varierar beroende på hur effektivt våffeljärnet är och beroende på hur välgräddade våfflor man vill ha, men ca 3-5 min brukar vara lagom.
10. Servera våfflorna med t.ex. sylt och grädde eller glass.

Variation:
- Hacka en halv liter jordgubbar och blanda ner i smeten för att få jordgubbsvåfflor.
- Blanda ner 100 gram smält choklad i smeten för att få chokladvåfflor.
Bakaochlaga
Det här är en lättgjord och saftig tårtbotten med smak av mandel. Fyllningen kan varieras efter eget önskemål. Jag har bjudit på den här tårtan många gånger och mina gäster har alltid älskat den!

Ingredienser, 1 tårta:
400 gram mandelmassa
4 ägg
Ev. 2 droppar bittermandel (för att höja mandelsmaken)

Fyllning:
Bär eller sylt (t.ex. hallonsylt)

Garnering:
Vispad grädde
Bär, riven choklad eller annan garnering

Gör så här:
1. Riv mandelmassan på den grövre sidan av rivjärnet.
2. Rör ner äggen med mandelmassan tills det blir en jämn smet. Rör ev. ner bittermandeldropparna.
3. Häll smeten i en form med löstagbar kant och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 30 min.
4. Låt tårtan svalna lite och ta bort den ur formen. Bred bär och/eller sylt över tårtbotten och bred sedan över vispad grädde. Garnera med t.ex. bär eller riven choklad.

Variation:
- Gör dubbel eller trippel sats om du vill ha en högre tårta med flera lager.
- Grädden går att byta ut mot lemon curd.
- Tårtan är minst lika god efter ett par dagar, om den får stå inplastad i kylen.
Blogg listad på Bloggtoppen.se http://ping.bloggportalen.aftonbladet.se/BlogPortalPing/ping/87178/4728812 RSS/Ping Mat och Dryck Mat & dryck bloggar Follow Goda bakverk