Ingredienser, 20 st:
25 gram jäst (ett halvt paket)
2,5 dl mjölk
100 gram smör
½ gram saffran (ett paket)
0,75-1 dl socker
0,25 tsk salt
1 ägg
8 dl vetemjöl special
Garnering:
40 st russin
Ett uppvispat ägg till pensling
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölken. Låt degvätskan svalna tills den har fått en temperatur på 37 grader (använd gärna en termometer).
3. Häll lite av degvätskan över jästen och rör om tills all jäst har smält. Rör ner resten av degvätskan. Det är viktigt att det inte finns några jästklumpar kvar.
4. Rör ner saffranet.
5. Rör ner socker, salt och ägg.
6. Blanda ner mjölet lite i taget, till en jämn smet.
7. Knåda degen i 10 min, gärna med hjälp av en hushållsassistent eller med en elvisp med degkrokar.
8. Låt degen jäsa under en bakduk till dubbel storlek i 45-60 min.
9. Knåda degen ett litet tag och dela sedan upp den i två lika stora delar. Dela varje del i tio bitar. Rulla varje degbit till en längd på ca 25 cm. Snurra ihop längden till en lussekatt.
10. Tryck i två russin i varje lussekatt.
11. Låt lussekatterna jäsa på plåten till dubbel storlek i ca 30 min. Pensla dem med ett uppvispat ägg.
12. Grädda lussekatterna i mitten av ugnen i 8-10 min på 225 grader.
25 gram jäst (ett halvt paket)
2,5 dl mjölk
100 gram smör
½ gram saffran (ett paket)
0,75-1 dl socker
0,25 tsk salt
1 ägg
8 dl vetemjöl special
Garnering:
40 st russin
Ett uppvispat ägg till pensling
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölken. Låt degvätskan svalna tills den har fått en temperatur på 37 grader (använd gärna en termometer).
3. Häll lite av degvätskan över jästen och rör om tills all jäst har smält. Rör ner resten av degvätskan. Det är viktigt att det inte finns några jästklumpar kvar.
4. Rör ner saffranet.
5. Rör ner socker, salt och ägg.
6. Blanda ner mjölet lite i taget, till en jämn smet.
7. Knåda degen i 10 min, gärna med hjälp av en hushållsassistent eller med en elvisp med degkrokar.
8. Låt degen jäsa under en bakduk till dubbel storlek i 45-60 min.
9. Knåda degen ett litet tag och dela sedan upp den i två lika stora delar. Dela varje del i tio bitar. Rulla varje degbit till en längd på ca 25 cm. Snurra ihop längden till en lussekatt.
10. Tryck i två russin i varje lussekatt.
11. Låt lussekatterna jäsa på plåten till dubbel storlek i ca 30 min. Pensla dem med ett uppvispat ägg.
12. Grädda lussekatterna i mitten av ugnen i 8-10 min på 225 grader.
Skicka en kommentar