Ingredienser, ca 70 st:
2 dl socker
2 dl sirap
2 dl grädde
1 msk smör
Ev. smaksättning:
1 dl skållad, hackad mandel eller
1 dl hackade nötter (t.ex. hasselnötter) eller
2 msk kakao
Gör så här:
1. Placera ut knäckformarna på t.ex. en bricka eller plåt.
2. Rör ner socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull.
3. Låt smeten koka upp under omrörning. Sänk därefter värmen, men inte så mycket att smeten slutar koka. Låt smeten koka under omrörning tills den nått en temperatur av 122-125 grader (använd en termometer) eller tills smeten klarar kulprovet (häll lite knäcksmet i ett glas med kallt vatten - om smeten kan formas till en kula är knäcken färdigkokt).
4. Häll i smöret och ev. smaksättning i smeten och rör om noggrant.
5. Häll snabbt upp smeten i knäckformarna. Det är svårt att hinna med att hälla upp all smet innan den stelnar. Värm då upp smeten i kastrullen tills den har blivit rinnig igen.
6. Ställ knäcken på ett svalt ställe, t.ex. i kylen, så att den får stelna. Förvara knäcken i en burk med smörgåspapper mellan raderna.
Tips:
- Knäckformarna står stadigare om underlaget smörjs med smör.
- Använd helst en tjockbottnad kastrull med stor diameter och rör om ofta i kastrullen, så bränner inte knäcksmeten fast lika lätt.
2 dl socker
2 dl sirap
2 dl grädde
1 msk smör
Ev. smaksättning:
1 dl skållad, hackad mandel eller
1 dl hackade nötter (t.ex. hasselnötter) eller
2 msk kakao
Gör så här:
1. Placera ut knäckformarna på t.ex. en bricka eller plåt.
2. Rör ner socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull.
3. Låt smeten koka upp under omrörning. Sänk därefter värmen, men inte så mycket att smeten slutar koka. Låt smeten koka under omrörning tills den nått en temperatur av 122-125 grader (använd en termometer) eller tills smeten klarar kulprovet (häll lite knäcksmet i ett glas med kallt vatten - om smeten kan formas till en kula är knäcken färdigkokt).
4. Häll i smöret och ev. smaksättning i smeten och rör om noggrant.
5. Häll snabbt upp smeten i knäckformarna. Det är svårt att hinna med att hälla upp all smet innan den stelnar. Värm då upp smeten i kastrullen tills den har blivit rinnig igen.
6. Ställ knäcken på ett svalt ställe, t.ex. i kylen, så att den får stelna. Förvara knäcken i en burk med smörgåspapper mellan raderna.
Tips:
- Knäckformarna står stadigare om underlaget smörjs med smör.
- Använd helst en tjockbottnad kastrull med stor diameter och rör om ofta i kastrullen, så bränner inte knäcksmeten fast lika lätt.
Skicka en kommentar