De här flarnen är väldigt goda som tilltugg till t.ex. vin eller champagne.
Ingredienser, 4 flarn (4 personer):
4 smördegsplattor
200 gram fast potatis
2 msk olivolja (eller annan god olja)
2 vitlöksklyftor
Salt, peppar, timjan och rosmarin
1 ägg till pensling
Topping:
200 gram fetaost, salladsost eller getost
1 msk flytande honung
Gör så här:
1. Kavla ut smördegsplattorna lite och vik in kanten på degen ca ½-1 cm.
2. Tvätta potatisen noggrant. Skiva dem så att de blir lövtunna. Det är enklast att skiva potatisen med en ställbar mandolin eller matberedare, men det går också bra att skiva med kniv eller osthyvel.
3. Lägg potatisskivorna i en skål. Häll över olivolja, pressad vitlök, salt, peppar och timjan. Blanda noggrant.
4. Krama ur ev. överflödig vätska och lägg potatisblandningen över smördegen. Potatisskivorna ska ligga i ett tunt lager (om man lägger ett tjockt lager blir potatisen inte lika frasig).
5. Vik in kanterna på smördegen en gång till. Pensla flarnet med ett uppvispat ägg.
6. Grädda flarnet i mitten av ugnen i 200 grader tills det blir gyllene på både ovan- och undersidan (ca 25-40 min).
7. Hacka osten och fördela den över de varma, färdiggräddade flarnen. Strö över rosmarin och ringla över honungen.
8. Servera flarnen varma eller kalla, antingen så som de är eller skurna i bitar.
Variation:
Det går också bra att göra ett enda stort flarn, som sedan kan skäras i mindre bitar. Du kan då använda smördeg på rulle: Kavla ut smördegen och vik den sedan i flera lager. Kavla igen och vik i lager. Kavla slutligen ut degen till en avlång rektangel och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Vik in kanten på degen ca 1 cm. Följ därefter receptet ovan från steg 2.
Ingredienser, 4 flarn (4 personer):
4 smördegsplattor
200 gram fast potatis
2 msk olivolja (eller annan god olja)
2 vitlöksklyftor
Salt, peppar, timjan och rosmarin
1 ägg till pensling
Topping:
200 gram fetaost, salladsost eller getost
1 msk flytande honung
Gör så här:
1. Kavla ut smördegsplattorna lite och vik in kanten på degen ca ½-1 cm.
2. Tvätta potatisen noggrant. Skiva dem så att de blir lövtunna. Det är enklast att skiva potatisen med en ställbar mandolin eller matberedare, men det går också bra att skiva med kniv eller osthyvel.
3. Lägg potatisskivorna i en skål. Häll över olivolja, pressad vitlök, salt, peppar och timjan. Blanda noggrant.
4. Krama ur ev. överflödig vätska och lägg potatisblandningen över smördegen. Potatisskivorna ska ligga i ett tunt lager (om man lägger ett tjockt lager blir potatisen inte lika frasig).
5. Vik in kanterna på smördegen en gång till. Pensla flarnet med ett uppvispat ägg.
6. Grädda flarnet i mitten av ugnen i 200 grader tills det blir gyllene på både ovan- och undersidan (ca 25-40 min).
7. Hacka osten och fördela den över de varma, färdiggräddade flarnen. Strö över rosmarin och ringla över honungen.
8. Servera flarnen varma eller kalla, antingen så som de är eller skurna i bitar.
Variation:
Det går också bra att göra ett enda stort flarn, som sedan kan skäras i mindre bitar. Du kan då använda smördeg på rulle: Kavla ut smördegen och vik den sedan i flera lager. Kavla igen och vik i lager. Kavla slutligen ut degen till en avlång rektangel och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Vik in kanten på degen ca 1 cm. Följ därefter receptet ovan från steg 2.
Skicka en kommentar