125 gram smör eller margarin
2 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
1 dl socker
3-4 dl bär eller frukt (t.ex. blåbär eller äpple)
Ev. 0,5-1,5 dl extra socker över bären/frukten om de är sura
Ev. 1-2 msk potatismjöl (om bären eller frukten vätskar sig mycket)
Till servering: vaniljsås eller glass
Gör så här:
1. Ta fram smöret ur kylskåpet så att det hinner mjukna.
2. Blanda mjöl, havregryn och socker i en skål.
3. Smöra pajformen och lägg i bären eller frukten. Strö ev. över socker och potatismjöl.
4. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna.
5. Fördela smulpajdegen jämnt över bären eller frukten.
6. Grädda pajen i mitten av ugnen i 20 min på 225 grader. Servera med vaniljsås eller glass.
Variation:
- Strö kanel eller kardemumma över äpplena om du bakar äppelpaj.
- Blanda olika sorters bär eller frukt i samma paj.
- Ringla lite sirap ovanpå pajen innan gräddningen, för att få en lite knäckigare smak.
Gör så här:
1. Ta fram smöret ur kylskåpet så att det hinner mjukna.
2. Blanda mjöl, havregryn och socker i en skål.
3. Smöra pajformen och lägg i bären eller frukten. Strö ev. över socker och potatismjöl.
4. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna.
5. Fördela smulpajdegen jämnt över bären eller frukten.
6. Grädda pajen i mitten av ugnen i 20 min på 225 grader. Servera med vaniljsås eller glass.
Variation:
- Strö kanel eller kardemumma över äpplena om du bakar äppelpaj.
- Blanda olika sorters bär eller frukt i samma paj.
- Ringla lite sirap ovanpå pajen innan gräddningen, för att få en lite knäckigare smak.
Skicka en kommentar