Ingredienser, 1 tårta:
7 äggvitor
5 dl socker
1 nypa salt
100 gram mörk blockchoklad
50 gram mandelspån
Garnering:
3 dl vispgrädde
Bär, t.ex. jordgubbar, hallon och blåbär
Gör så här:
1. Häll äggvitor, socker och salt i en rostfri bunke.
2. Sätt bunken i ett vattenbad och vispa ordentligt. Börja med att vispa försiktigt och sedan hårdare. Vispa tills sockerkristallerna har smält, smeten är vit och marängen har nått en temperatur på ca 60-65 grader.
3. Tag bort bunken från vattenbadet. Vispa marängen ett kort tag på låg hastighet och vispa sedan länge i hög hastighet. Det underlättar att ha en hushållsassistent att vispa smeten med, men det går förstås bra med en elvisp också. Vispa smeten tills den har blivit sval, vilket tar ca 20-30 min.
4. Smält chokladen över ett vattenbad. Rosta mandelspånen i en stekpanna. Vänd ner chokladen och mandelspånen i smeten. Rör inte för mycket, för då förlorar smeten sitt randiga utseende.
5. Klicka ut marängen till en rund tårta på en plåt med bakplåtspapper. Tänk på att marängen höjer sig lite i ugnen.
6. Grädda marängen i mitten av ugnen i 150 grader i ca 60 min. Tårtan ska vara lite seg och kladdig i mitten när den är klar.
7. Låt marängen svalna helt. Vispa grädden och bred den över tårtan. Garnera med bär.
Variation:
- Tårtan blir lika god om den serveras med glass.
- För att få en tårta med flera lager kan smeten bredas ut till tunnare tårtbottnar. Då kan gräddtiden behöva sänkas.
- Marängen kan förstås brytas i mindre bitar efter gräddningen och serveras i portionsformar med grädde, glass och bär.
- Marängen kan smaksättas med t.ex. krossad polkagrisar, daim eller olika smakessenser.
Tips för att få bra maränger:
- Använd rumsvarma äggvitor eftersom de är lättare att vispa upp.
- För att vitorna ska kunna bilda ett hårt skum är det viktigt att det inte kommer ner någon äggula i smeten.
- Bunken och de övriga redskapen måste vara helt torra och rena innan ingredienserna hälls i.
- Häll i en nypa salt och/eller några droppar citronsaft i smeten, eftersom det sänker pH-värdet och på så sätt ger ett mer hållbart skum.
- Börja med att vispa smeten på låg hastighet så att proteinerna i äggen inte slits sönder och höj därefter hastigheten.
- Marängsmeten får inte vispas för kort tid. Vispa så länge att det bildas "toppar" när vispen dras genom smeten. När smeten är klar ska det gå att vända bunken upp och ner utan att smeten rinner ut.
- Maränger som gräddas i hög temperatur (120-150 grader) i ca 45-60 min blir sega, medan maränger som gräddas på lägre temperatur (80-100 grader) i ca 1,5-2 tim blir sprödare. Sega maränger ska tas ur ugnen direkt efter att gräddtiden är slut, medan spröda maränger får stå kvar i ugnen i ca 1 tim efter att värmen har stängts av.
Skicka en kommentar