Bakaochlaga
Ingredienser, 8 stora maränger:
7 äggvitor
5,25 dl socker
Saft från ½ citron
100 gram mörk blockchoklad

Gör så här:
1. Blanda äggvitor, socker och citronsaft i en rostfri bunke.
2. Sätt bunken i ett vattenbad och vispa först sakta för hand och sedan snabbare. Vispa till sockerkristallerna fällts ut, smeten blivit vit och nått en temperatur på 60-65 grader.
3. Ta bort bunken från vattenbadet. Vispa smeten länge med en hushållsassistent eller elvisp. Börja på låg hastighet ett kort tag och öka därefter till en hög hastighet. Smeten är färdigvispad när den har svalnat, vilket tar ca 20-30 min.
4. Smält chokladen över ett vattenbad. Vänd försiktigt ner chokladen i smeten, så den blir randig.
5. Klicka ut marängerna på en plåt med bakplåtspapper eller i stora muffinsformar.
6. Grädda marängerna i mitten av ugnen i 130 grader i ca 60 min. Marängerna ska vara lite sega i mitten när de är klara.

Variation:
- Byt ut chokladen mot t.ex. 10 droppar karamellfärg.
- Rör ner mandelspån eller krossad mandel i smeten.
- Baka mindre maränger och servera dem med glass, grädde och bär.

Tips för att få bra maränger:
- Använd rumsvarma äggvitor eftersom de är lättare att vispa upp.
- För att vitorna ska kunna bilda ett hårt skum är det viktigt att det inte kommer ner någon äggula i smeten.
- Bunken och de övriga redskapen måste vara helt torra och rena innan ingredienserna hälls i.
- Häll i en nypa salt och/eller några droppar citronsaft i smeten, eftersom det sänker pH-värdet och på så sätt ger ett mer hållbart skum.
- Börja med att vispa smeten på låg hastighet så att proteinerna i äggen inte slits sönder och höj därefter hastigheten.
- Marängsmeten får inte vispas för kort tid. Vispa så länge att det bildas "toppar" när vispen dras genom smeten. När smeten är klar ska det gå att vända bunken upp och ner utan att smeten rinner ut.
- Maränger som gräddas i hög temperatur (120-150 grader) i ca 45-60 min blir sega, medan maränger som gräddas på lägre temperatur (80-100 grader) i ca 1,5-2 tim blir sprödare. Sega maränger ska tas ur ugnen direkt efter att gräddtiden är slut, medan spröda maränger får stå kvar i ugnen i ca 1 tim efter att värmen har stängts av.
Etiketter: , edit post
0 Responses

Skicka en kommentar

Blogg listad på Bloggtoppen.se http://ping.bloggportalen.aftonbladet.se/BlogPortalPing/ping/87178/4728812 RSS/Ping Mat och Dryck Mat & dryck bloggar Follow Goda bakverk