Ingredienser, ca 25 medelstora kakor:
125 gram smör
1,2 dl vitt socker
1,2 dl brunt socker (t.ex. ljust muscovadosocker)
½ tsk vaniljsocker
1 ägg
2½ tsk bakpulver
4,2 dl mjöl
0,75 tsk salt
250 gram choklad (t.ex. Marabous mjölkchoklad med daim)
Gör så här:
1. Vispa ihop rumsvarmt smör, vitt socker, brunt socker och vaniljsocker till en jämn smet med hjälp av en elvisp.
2. Vispa ner ägget.
3. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat skål och vispa sedan ner det i smeten.
4. Hacka chokladen i bitar (gör inte för små bitar för då smälter chokladen ihop med degen i ugnen). Vispa ner chokladen i smeten.
5. Låt degen vila i minst en timme i kylen.
6. Forma degen till ca 25 runda bollar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Tänk på att inte lägga kakorna för tätt, eftersom de flyter ut under gräddningen.
7. Grädda kakorna i mitten av ugnen på 200 grader i 10-12 min.
8. Låt kakorna vila på plåten i ett par minuter innan de flyttas över till ett fat eller galler att svalna på.
Alldeles för lite smör. Jag fick ha i extra för att degen faktiskt skulle bli en deg och inte bara smulor, och de rann ändå inte ut i ugnen, utan förblev små bollar. Dock ätbara, och inte hårda eller så!
Perfekta!
Jag köpte smarties istället för choklad, minst lika gott!!