Bakaochlaga
Vad man än väljer att kalla de här små bakverken, så är de omåttligt populära bland både barn och vuxna. Dessutom är de enkla att baka.

Ingredienser, ca 20-25 bollar:
150 gram smör
2 dl socker
1,5 msk vaniljsocker
4,5 msk kakao
4,5 dl havregryn
3 msk bryggt, kallt kaffe

Garnering:
Valfri, t.ex. kokosflingor, pärlsocker eller strössel

Gör så här:
1. Blanda ihop det rumsvarma smöret med sockret. Använd gärna en elvisp för att få en jämn smet.
2. Häll i vaniljsocker och kakao och blanda till en jämn smet.
3. Rör i havregryn och kaffe och blanda noggrant ihop smeten så att den blir jämn.
4. Om degen är kladdig så kan den vila i kylskåpe i en halvtimma, annars går det bra att baka ut den direkt.
5. Häll upp garneringen (t.ex. kokosflingor) i en tallrik.
6. Rulla degen till små bollar och rulla bollarna i garneringen.
7. Förvara chokladbollarna i kylskåpet eller frys in dem. Servera dem kylskåpskalla.

Variation:
- För den som inte gillar kaffe går det bra att blanda i något annat i smeten, som t.ex. 3 msk vatten eller 3 msk apelsinjuice. Om chokladbollarna ska avnjutas av vuxna kan kaffet bytas ut mot t.ex. rom eller likör.
- För att ge chokladbollarna en mindre stark chokladsmak går det bra att byta ut kakaon mot o'boy-pulver.
- 4,5 dl havregryn går att byta ut mot 3,5 dl havregryn plus 1 dl kokosflingor.
0 Responses

Skicka en kommentar

Blogg listad på Bloggtoppen.se http://ping.bloggportalen.aftonbladet.se/BlogPortalPing/ping/87178/4728812 RSS/Ping Mat och Dryck Mat & dryck bloggar Follow Goda bakverk