19
aug
Bakaochlaga
Vad man än väljer att kalla de här små bakverken, så är de omåttligt populära bland både barn och vuxna. Dessutom är de enkla att baka.

Ingredienser, ca 20-25 bollar:
150 gram smör
2 dl socker
1,5 msk vaniljsocker
4,5 msk kakao
4,5 dl havregryn
3 msk bryggt, kallt kaffe

Garnering:
Valfri, t.ex. kokosflingor, pärlsocker eller strössel

Gör så här:
1. Blanda ihop det rumsvarma smöret med sockret. Använd gärna en elvisp för att få en jämn smet.
2. Häll i vaniljsocker och kakao och blanda till en jämn smet.
3. Rör i havregryn och kaffe och blanda noggrant ihop smeten så att den blir jämn.
4. Om degen är kladdig så kan den vila i kylskåpe i en halvtimma, annars går det bra att baka ut den direkt.
5. Häll upp garneringen (t.ex. kokosflingor) i en tallrik.
6. Rulla degen till små bollar och rulla bollarna i garneringen.
7. Förvara chokladbollarna i kylskåpet eller frys in dem. Servera dem kylskåpskalla.

Variation:
- För den som inte gillar kaffe går det bra att blanda i något annat i smeten, som t.ex. 3 msk vatten eller 3 msk apelsinjuice. Om chokladbollarna ska avnjutas av vuxna kan kaffet bytas ut mot t.ex. rom eller likör.
- För att ge chokladbollarna en mindre stark chokladsmak går det bra att byta ut kakaon mot o'boy-pulver.
- 4,5 dl havregryn går att byta ut mot 3,5 dl havregryn plus 1 dl kokosflingor.
0 Responses

Skicka en kommentar

Blogg listad på Bloggtoppen.se http://ping.bloggportalen.aftonbladet.se/BlogPortalPing/ping/87178/4728812 RSS/Ping Mat och Dryck Mat & dryck bloggar Follow Goda bakverk