Bakaochlaga
En av mina barndoms favoriter - och fortfarande en favorit - är dumlekakan.

Ingredienser, ca 25 st kakor:
200 gram smör eller margarin
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 påse dumlekolor
Ev. ett paket Noblesse som garnering

Gör så här:
1. Blanda noggrant mjöl och bakpulver i en skål.
2. Tillsätt sockret och blanda om.
3. Tillsätt smöret/margarinet (obs: det ska vara fast, ej smält!) och knåda med händerna ihop allt till en deg.
4. Låt degen vila svalt i ca 30 min.
5. Forma små bollar av degen, ca 25 st, och lägg dem i formar (gärna aluminiumformar men pappersformar går också bra).
6. Tryck ner en halv eller en hel dumlekola i varje kaka.
7. Grädda i mitten av ugnen på 200 graders värme i ca 10 min.
8. När kakorna är klara så ta ut dem ur ugnen och lägg ev. en Noblesse på varje kaka. Låt chokladen smälta på den varma kakan.

Variation:
- Det går givetvis utmärkt att byta ut dumlekolan mot någon annan kola eller choklad. Ett tips är t.ex. att lägga i mintkola i kakorna för att få mintkakor.
- Kakorna är goda både med och utan chokladgarnering. Det fungerar förstås lika bra att använda en annan typ av choklad än Noblesse.
Etiketter: , edit post
1 Response

Skicka en kommentar

Blogg listad på Bloggtoppen.se http://ping.bloggportalen.aftonbladet.se/BlogPortalPing/ping/87178/4728812 RSS/Ping Mat och Dryck Mat & dryck bloggar Follow Goda bakverk